Африканська чума свиней (АЧС) — це вірусна, надзвичайно заразна інфекційна хвороба, що за клінічними ознаками та патологоанатомічними змінами, нагадує гостру форму класичної чуми свиней (КЧС). Потрібно чітко відрізняти ці дві хвороби.

Збудник

Це Iridovirus ДНК-вірус, що на даний час є єдиним представником роду Asfavirus, родини Asfaviridae. Вірус виявляють в крові, лімфі, кістковому мозку, внутрішніх органах, екскрементах хворих тварин. Серед кількох генотипів, вірус АЧС в Україні має 2 генотип, який також поширений у країнах Кавказу, Росії, Білорусії, Прибалтики та Польщі.

 Патогенез, або механізми виникнення і розповсюдження

Головний маршрут, яким вірус АЧС потрапляє в організм свиней - верхні дихальні шляхи, через контакт хворих тварин зі здоровими.

Також безпосередньо механічними шляхами:

- персонал, який тримає свиней удома чи рухається між господарствами;

- через інструменти і робочий одяг працівників ферм;

- через мисливця, що вполював дикого кабана і приніс «трофей» додому;

- через «грибників» і «ягідників», що контактували або з трупами диких свиней, або з їх залишками;

- через транспортні засоби;

- через продукти зі свинини чи згодовування відходів інфікованої туші;

- через заражений вірусом корм, підстилку.

Зараження також можливе через пошкоджені ділянки шкіри, внутрішньом’язово, підшкірно та внутрішньовенно. АЧС є єдиним ДНК-вірусом, що передаються членистоногими (наприклад кліщі).

Інші кровосисні комахи, такі як комарі, а також мухи, що кусаються, можуть також передавати вірус механічно.

Небезпечними є неконтрольований рух на підприємствах котів і собак, хижих звірів та птахів, гризунів.

Щодо стійкості -

Вірус є надзвичайно стійким у навколишньому середовищі і залишається життєздатним упродовж тривалого періоду:

- у тканинах свиней при температурі 18 - 20°С до 18 місяців, при 37°С - до 1 місяця;

- у трупах свиней і кістках до 3 місяців;

- у крові за кімнатної температури 10 - 18 тижнів, а в холодильнику при температурі 4°С до 1,5 років;

- 11 днів у фекаліях при температурі 18 - 20°С;

- в охолоджених тушах (4°С) - півроку, у замороженому м'ясі (- 20°С) - безкінечно;

- при 50°С гине через 1 год, 60°С – 30 хв;

- вірус АЧС добре себе почуває при температурі від - 70°С до + 56°С, при рН 3,9-13,4. Розчин 1%-го формальдегіду знищує його за 6 днів, а 2%-й гідроксид натрію — за добу;

- у сирокопченій ковбасі протягом 3 - 5 місяців і більше;

- у ґрунті 4 місяці (літо - осінь), до 8 місяців (осінь - весна);

- вірус АЧС має високу «живучість» і за таких несприятливих умов, як висихання та гниття. Не боїться сонячного проміння.

Щодо проявів і симптомів АЧС -

Гостра форма хвороби характеризується високою лихоманкою, анорексією, млявістю, слабкістю і лежачим положенням. Можна побачити еритему (почервоніння), що найбільш характерне у білих свиней, на деяких свинях може розвиватися синюшність шкіри на вухах, хвості, череві, підгрудді, мошонці, кінцівках. Свині можуть також мати болі в животі, запор або діарею; пронос спочатку слизовий, а потім може стати кривавий. Кровотечі можуть виникати як на шкірі, так і на внутрішніх органах.

Характерні: задишка, блювання, крововиливи як з носа, так і з кон'юнктиви. Температура тіла може підвищуватись до 42°С. Також і неврологічні ознаки мають місце. Вагітні тварини часто абортують, в деяких випадках, аборти можуть бути першими ознаками спалаху. При гострій формі АЧС, смерть часто відбувається протягом 7 до 10 днів.

В будь-якому випадку, при всій різноманітності клінічних ознак і їх проявах – кынцевий діагноз ставиться на підставі результатів лабораторного дослідження крові, в першу чергу.

Тварини, що клінічно одужали від АЧС і вижили – є носіями,  і виділення вірусу не припиняється. Тому і їх знищують, аби не розповсюджувати вірус і локалізувати вогнище збудника!

Профілактики АЧС (рекомендації) :

1. Щоденно оглядайте тварин, спостерігайте за змінами їх поведінки.

2. Не купуйте корми і кормові добавки невідомо де і у необладнаних торгових місцях.

3. Не згодовуйте тваринам харчові відходи, і відходи отримані після забою свиней; виключайте з раціону компоненти тваринного походження.

4. Не купуйте живих свиней, м ’ясо і його продукти в необладнаних торгових місцях, що не мають супроводжуючих ветеринарних документів; не завозьте і не вивозьте свиней і продукцію свинарства без дозволу державної ветеринарної служби.

5. Регулярно чистіть та дезінфікуйте виробничі приміщення рекомендованими дезінфекційними засобами, або їх аналогами.

6. Проводьте заходи по боротьбі з гризунами та комахами.

7. Не допускайте відвідування виробничих приміщень сторонніми особами.

8. Утримуйте свиней в закритих приміщеннях і надійно огороджених або ізольованих місцях, не допускайте вільного вигулу свиней та контакту з іншими тваринами.

9. Не проводьте подвірний забій підозрілих на хворобу тварин або тварин, що знаходяться в зоні карантину; не проводьте реалізацію свинини таких тварин.

Вакцини від африканської чуми свиней НЕ ІСНУЄ!

Лікування тварин забороняється – це НЕ ДОПОМОЖЕ!!!

АЧС не загрожує людині, і не передається від тварини до людини!

Людина може бути тільки носієм!

 Відшкодування матеріальних збитків за вилучених тварин компенсують власникам

за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету!

Що буде, якщо не повідомити про підозру на АЧС?

Хвороба може призвести до швидкого розповсюдження на сусідні господарства, завдаючи величезних економічних збитків від загибелі свиней до ліквідації всього поголів’я свиней в регіоні.