Хочеться поговорити з Вами про профілактичну дезінфекцію в приміщеннях, де утримують тварин, саме в тих приміщеннях, які вже працюють (профілактичну передпускову дезінфекцію ми упустимо і говоритимемо про технологічну профілактичну дезінфекцію) і приміщеннях, господарства яких благополучні щодо інфекційних захворювань. Не випадково має назву "профілактична дезінфекція", саме тому, що вона попереджає розвиток інфекційних захворювань, знижує загальну мікробну забрудненість у приміщеннях, перешкоджає накопиченню і розповсюдженню збудників інфекцій у навколишньому середовищі тварин.

До  прийняття рішення щодо використання того чи іншого засобу для дезінфекції, нам з Вами потрібно підготувати саме приміщення, попередньо провівши механічну очистку від органічних залишок. Рекомендовано провести аналіз можливих загроз, враховуючи епізоотичний стан навколишніх територій, не забувають також про можливість заносу і накопичення  збудників заразних хвороб, можливу небезпеку виникнення асоціацій з вірусів, бактерій і убіквітарної мікрофлори, або усюдисущої умовно-патогенної мікрофлори для попередження розповсюдження масових аліментарних (через ШКТ) і респіраторних інфекцій.

Ще раз про головне! Ви повинні чітко розуміти шляхи розповсюдження збудників на організм тварини: якщо це респіраторний напрямок (що передається переважно через повітря) - може вистачити самої дезінфекції, якщо це трансмісивні захворювання (що передаються і за допомогою комах) – тут крім власне дезінфекції, потрібно проводити дезінсекцію (вести боротьбу із комахами, кліщами, блохами, тощо), а якщо це вже антропозоонозні захворювання (що є спільними і для тварин, і для людини) - тут до дезінфекції та дезінсекції, додається дератизація (боротьба з гризунами).

Технологічна профілактична дезінфекція приміщень залежить від виду тварин і особливостей їх утримання, тобто нюансів технологічних процесів виробництва. Профілактику дезінфекційними засобами проводять після кожного завершення виробничого, або технологічного циклу, і підготовки до іншого циклу!

В великих промислових господарствах строки і періодичність обробки об’єктів і секторів визначаються циклограмою їхнього використання. Зазвичай кожне господарство створює санітарний день, це може бути 1 раз на тиждень (але не рідше одного разу на місяць). В цей день проводиться огляд, чистка і, звичайно, власне дезінфекція в присутності птиці з профілактичною метою для зниження «мікробного тиску» на організм тварин. В більшості, це профілактика респіраторних захворювань і тому проводиться аерозольна обробка приладами для утворення туману (зазвичай холодного типу).

Пам’ятайте, проводячи профілактичну дезінфекцію тваринницьких приміщень високоякісними дезінфекційними засобами, Ви можете знизити втрати серед тварин, підвищити санітарну якість і безпеку продуктів харчування у тваринницьких приміщеннях!